Mitt livs resa!

 
Resa till fjällen 2016 avresedag 18 augusti och hemkomst den 29 augusti.
 
Vår tur började i Ritsem och gick via Änonjalme - Vaisaluokta - Kutjaure - Låddejåkka - Kisuris -Akka och tillbaka Änonjalme/Ritsem.
 
 
 
 
 
 
 
 
18 augusti
Idag Torsdag ska pappas och min resa till fjällen gå av stapeln!! Ännu sitter vi hemma hos mamma & pappa och småpratar... Packning & mat är klart, väskorna väger runt 15 kg/st :) Det kommer bli en utmaning. Jag (Johanna) sitter med fjärilar i magen & känner resfebern krypa på mig :o Vi ska lämna Ljungby bakom oss kl 13. Planeringen är den här:
Vi börjar i Ritsem där åker vi båt över Akkajaure till Vaisaluokta där vi startar vår vandring.
 
Dag 1 Vi kommer till Vaisaluokta och där gör vi ett besök i kyrkkåtan.
 
Dag 2 - 3 Vandring mellan Vaisa och Kutjaure. I Kutjaure stannar vi två nätter och ska besöka ett vattenfall och en sameby.
 
Dag 4 -5 Vandring mellan Kutjaure och Låddejåkka. Etappens längsta vandring, 2,3 mil. Även här stannar vi 2 nätter och gör lite utflykt dag 5.
 
Dag 6 Vandring från Låddejåkka till Kisuris.
 
Dag 7 Vandring från Kisuris till Akka stugan.
 
Dag 8 Hemfärd över Akkajaure till Ritsem.
 
Kl 16.23 Nu sitter vi på tåget och är i Norrköping. Det är regnigt och grått runt om oss. Men än så länge har resan gått bra. Vi ska äta något när vi bytt tåg mot Sundsvall ca kl 18.30.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi blev stående 40 minuter i Iggesund och fick vänta på ett strulande lok som fick bogseras bort. Så det blev läggdags direkt efter en stunds väntan på nattåget på en mycket regnig perrong i Sundsvall.
 
 
 
 
 
19 augusti
Vi har efter en tidig uppstigning, kl 5 för min del (Dan) passerat Boden och är på väg mot Gällivare och en härlig bussresa. Trots den tidiga timmen känner jag mig pigg och utvilad. Jag har packat om lite i min väska men ska göra den slutliga packningen när vi är på plats i Ritsem. Fan va härligt det ska bli! Vädret just nu är kanon och det ser bra ut framöver.
 
 
 
 
 
 
 
 
(Johanna)
Nu är vi framme i Gällivare. Nattåget va ascoolt! Jag vågade mig ut på perrongen i Umeå kl 03 då pappa sov som bäst. Jag har stått mycket och tittat i tågfönstret på hur naturen förändrats allteftersom vi närmat oss Gällivare. Nu väntar oss en bussresa på 3,5 timmar men vi har panoramautsikt då vi sitter på bussens övre däck. Det blir 30 minuters paus vid Stora Sjöfallets nationalpark. Nu stannar vi där och tar en fika innan sista biten till Ritsem startas. Snart är vi framme vid starten på vårt äventyr ;)
 
 
 
 
 
 
Johannas omdöme om dagen: Summan av kardemumman av den här dagen har varit att den har varit spännande men tröttande. Däremot ser jag fram emot vandringsstarten imorgon. Jag har sett renar i verkligheten idag också. En ren sprang vid sidan av bussen. Nu ikväll har vi varit ute en stund efter middan och sitter just nu och tar en kopp kaffe på rummet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ALL WHEEL DRIVE!!
 
 
 
 
 
 
 
 
20 augusti
(Dan)
Tidig uppstigning ca 5.30. Idag ska vi åka båt över till Vaisaluokta. Därifrån ska vi besöka
kyrkkåtan och vi ska också titta var stigen till Kutjaure går. Strax intill kyrkkåtan finns en vacker fors som vi också ska besöka. Vädret idag är lite växlande molnighet och svag vind, lagom temperatur. Det ser ut att bli en fin dag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det blir inte alltid som man tänkt sig. Vi kom inte till Vaisa med båten utan vi fick gå från Änonjalme till Vaisastugan en 8 km vandring i fjällbjörkskogen med fina vyer över Akkajaure och Stuor Siergok. Vädret var kanon, lite väl varmt emellanåt. Kl 15 ca nådde vi så stugan i Vaisa och just nu har vi ätit en god middag och varit nere vid stranden. Imorgon väntar det 16 km vandring till Kutjaure. En rejäl stigning i början det blir en utmaning. Sammantaget kan jag säga att det här blev en bra start på vår resa. En härlig vandringsdag som började med mycket prat men det blev tystare och tystare när orken började sina. Nu laddar vi för morgondagen.
 
(Johanna)
Min första fjällvanddringsdag. Jag vaknade tidigt och satt i sällskapsrummet i Ritsem med berg runtomkring mig & Akkajaure i mitten med regnbågen över sagolikt magiskt! Spänd av förväntan åkte vi över Akkajaure inte till Vaisaluokta som bestämt utan det blev Änonjalme och på det en vandring på 8 km. Sista två kilometerna va astuffa. Massor av stenar och ojämn terräng samt tufft uppför. Men vi hann se både kyrkkåtan och den fantastiska forsen. Väl framme i stugan åt vi middag och drack upp den sista ölen som pappa haft med, vi fick också nybakad sockerkaka av den snälla, trevliga och omtänksamma stugvärden Gun. Nu har vi beslutat att inte gå tillbaka den steniga vägen utan gå längs stranden tillbaka mot stigen till Kutjaure. Det blir en tuff start på dagen imorgon.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21 augusti
 
(Johanna)
Gomorron! Vi bor i STF fjällstuga i Vaisa och morgonen här är sagolik. Berg, fjälltoppar, låga moln, lommen spelar och den totala tystnaden för övrigt. Vi har en lite tuff förmiddag framför oss och nu kom regnet. Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder. Har frusit som 17 inatt annars har jag sovit gott till pappas snarkningar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Dan)
Kl 6 var det 9 grader och uppehåll men nu en timme senare regnar det och är dålig sikt. Men
senast kl 8 ger vi oss av. Det är 300 meters stigning på knappt 3 km så det blir tufft men roligt. Än så länge är allt bra. Fötter, ryggar och axlar håller. Framme i Kutjaure kl 18. Det har varit en tuff dag. Mycket regn men nu mot slutet också solsken. Mina skor läckte och jag fick byta strumpor två gånger. Jag fick också ta ut iläggsulorna. Men vi har också sett mycket ren minst 15 stycken Men dagen har tagit ut sin rätt nu är vi ganska trötta och slitna. Men imorgon är en annan dag! Min höjdpunkt på dagen var när vi åt en sen lunch i Raststugan 2/3 dagsetapp från Vaisa. Det va också kul att möta andra vandrare som var på väg till Vaisa. När vi kom till stugan i Kutjaure hälsade stugvärden Svante oss med varsitt glas jordgubbssaft. Jag hade nästan glömt hur gudomligt gott det kan vara. En annan otrolig sak var att Svante var stugvärd i Kutjaure när jag var där förra gången med Josefin och Keke min andra dotter och hennes pojkvän. Vi fick även sova i samma del av stugan och i samma sängar!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Johanna)
Min utvärdering av dagen. Tuff dag det blev 1,9 mil enligt min gps. Kullen vi skulle ta oss uppför var värst! 100 m stigning per km!! Detta varade i 3 km!!! Fan inte klokt! Men vi fixade det och kom till slut fram till en raststuga där vi vilade en timme och åt lunch och drack kaffe. Dagen höjdpunkt var när vi kom fram till STF stugan och välkomnades av en trevlig stugvärd, Svante och fick varsitt glas saft. Vi gick över två broar på väg hit. Lagade middag, tvättade av oss och tvättade upp lite kläder och torkade allt blött. Nu är vi nöjda att veta vi ska stanna här en natt till & ingen ryggsäck imorgon. Pappa eldar som 17 så att jag ska kunna sova gott! Natti Natti!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
22 augusti
(Johanna)
Morron... Sovit betydligt bättre inatt. Pappa eldade som 17 för min skull igår, så det va inte lika
kallt inatt. Morgonkaffet tog jag på trappen till stugan och i åsyn av
”de dimhöljda bergens toppar”. Magisk dimma över sjön lite längre ned i dalen och runt
topparna på fjällen. Förmiddagen har pappa och jag gått en promenad upp till fallet som finns
här. Fantastisk att se det & som grädde på moset kom en fjällvråk förbi & verkligen cirkulerade
för att visa oss att han fanns. Jag har inte direkt ont någonstans från den tuffa vandringen igår.
Dock är jag rätt öm i hela kroppen men det är OK.
Vi hade också förberett oss på en sameby här i Kutjaure men det drog in lite oroande regnmoln
och efter som jag hade kameran oskyddad vågade vi inte fullfölja så vi vände tillbaka.
Det är roligt att vara här i fjällen med farsgubben. Vi gör lite tokigheter och skrattar så tårarna
rinner. Jag känner mig verkligen hemma här i fjällen ... Stort, mäktigt, spännande och öde. Det
finns möjligheter till socialt liv om man vill. Tankarna har börjat snurra om att söka till stugvärd....??
Nu är det middag!
 
 
 
 
 
 
 
 
(Dan)
Nu är det eftermiddag och vi gjorde ett försök att ta oss till samebyn men avbröt på att det såg
hotfullt ut med regn i öster men det blev inget med det iaf inte än. Nu har vi packat våra väskor
och är förberedda på morgondagens vandring till Låddejåkka. Nu blir det kaffe!
 
 
 
 
 
 
 
 
23 augusti
(Dan)
Igårkväll satt vi och beskådade ett fantastiskt skådespel när ett regnväder drog in i Voujatädnos
dalgång. Först såg vi bergen Akka, Gisuris, Nijak men plötsligt var de borta som om någon lagt
en mörkblå filt över dem. Men till Kutjaure kom aldrig regnet det upplöstes innan. En kvart
senare lyste solen över hela området igen. Men idag är det gråare, blåsigare och kallare. Kl är
snart 6 och om två timmar startar vår vandring till Låddejåkka. Lite ömma, trötta muskler ska
värmas upp genom att städa stugan här i Kutjaure ... sen bär det av!
 
 
 
 
 
 
 
 
(Johanna)
Vi började vår vandring kl 8. Det var mulet och kyligt men inget regn. Det blåste motvind hela
vandringen på 19 km. Vi har sett Kungsörn idag!!!! Så jäkla mäktigt. Vi bara satt ner en liten
stund och så sa pappa. Vad är det där för fåglar? Det sa han till mig trots att det va han som
hade kikaren runt halsen. Den cirklade rakt ovanför oss ett bra tag . Vi såg även fjällvråkar, lite
simfåglar, ripor och renar. Vi fick även se en hel del blommor och massor med fina vyer utmed
vägen, trots de envisa molnen. Tre stora broar har vi passerat över, den ena är fjällvärldens
längsta hängbro. Skitcoolt! Vi hade ett rätt tufft pass uppför efter broarna och sen ett lika tufft
pass nerför. Vi gick i dimslöjor från och till. Jag tycker det är läskigt med dimma. Den kommer
och går så fort. Framme i stugan tog vi lunchen som vi hoppat över och fick vårt rum. Jättefin
stuga och fint dass men köket sådär alla delar samma kök och det va lite trist.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Dan)
Vi har nu ätit middag, Johanna är så duktig på att kombinera vårt ganska sparsamma skafferi.
Igår uppe i Kutjaure hittade vi på en helt egen rätt ”Fjällskojs” här kommer receptet:
 
4 dl makaroner
1 påse formaggio
0,5 påse med kryddig ölkorv
och lite soltorkade tomater
Korvarna och tomaterna hackas fint och blandas med ostsåsen.
Jag har aldrig ätit något godare ;) !!!
 
Hon har också visat sig duktig på att packa och att hitta mina saker när jag slarvat bort dem.
Det häftigaste idag var örnen som svävade ca 30 meter ovanför oss i 5 minuter. Sånt lär man
bara få uppleva en gång i livet! Imorgon om vädret tillåter blir det en utflyktsdag. Vi funderar på
att gå en bit längs med jokken till den vidunderligt vackra fjällsjön Vaistenjaure. Den ser ut som
en norsk fjord med de vackra fjällen som omger den. Bara några mil västerut kan vi se de
norska fjällen och ytterligare ett par mil bort ligger atlantkusten. Låddejåkka var ett bra val på
vår vandring. Så vackert! Temeratur idag 8 - 10 grader och frisk vind. Vi hoppas på bättre väder
imorgon. Det blev en variant på "Fjällskojs" idag också men utan ostsås och med ketchup och
Thaichili. Det va också mumsigt ... Gonatt!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24 augusti
 
(Dan)
Vi vaknade tidigt ca 5.30 till en fantastisk dag. Termometern visade - 2 grader men solen lyste
och det dröjde inte länge förrän termometern hade stigit. Innan frukost letade vi oss ner till
jokken nedströms stugan. Det var helt underbart vackert och fint. Vi byggde varsitt litet
stenmonument som vi fotade. Vi såg också både älg och renspår nere vid stranden.
Efter frukost gick vi uppströms stugan och vandrade några kilometer längs jokken.
Vi stannade givetvis vid den fantastiska forsen med sitt turkosa vatten.
Vi tror (johanna har bildbevis) att vi såg en örn idag också. Vi såg också fjällvråk, några gäss,
rödvingetrast och givetvis renar, vackra fjäll och allt annat vackert omkring oss. Kropparna och
benen känns helt ok. Nu vilar vi en stund och förbereder oss för middag och morgondagens
vandring till Kisuris. Vi bestämde nyss att vi ska ta den gamla orösade leden över Nijerk.
Däruppe ska vara en sagolik utsikt. Vi hoppas vädrets makter ska vara med oss. Nijerk är
976 m ö h så vår sammanhängande stigning blir över 400 m. En kul och spännande utmaning.
Snart blir det ris Bolongesesås. Det kan vi behöva inför morgondagen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Johanna)
Vilodag i Låddejåkka. Jättefint ställe inne i Padjelantas nationalpark. Dagen här började med
blå himmel och -2 grader. Härligt hög luft. Vi tog en liten promenad ner till älven och byggde
varsitt minnesmärke. Sen gick vi upp till stugan igen och åt frukost. Vi planerade lite för
morgondagen och beslöt oss för att ta den gamla leden till Kisuris som är morgondagens
strapats. Det blir som ett litet äventyr som inte var planerat. Hoppas vi får bra väder. Vi ska upp
på en topp längs med vägen där. Efter vår frukost här i Låddejokka gick vi upp till ett fall.
Fantastiskt!!! Det gick en bro över fallet och ute på bron stannade vi till och kunde se hur
smältisen fört med sig stenar som gjort små hål i de större stenblocken och klipporna. En del av
dem va stora som små grottor. Vilka krafter det finns i vatten. Helt fantastiskt! Vi gick vidare
uppför längs med älven. Där såg vi örn, vråk, dalripa, ett gäng gäss i luften och även en ren
som följde med oss på vår promenad. Plötsligt var han där och blev nästan närgången för att
sen försvinna med några lätta skutt. Sen dök han helt plötsligt upp igen. Så höll han på, det var
så mysigt. Det känns så fint att äntligen få göra det här med pappa.
Under resans gång har vi haft små fina tillfällen där vi suttit och snackat om det som hänt och
en massa annat. Det känns även som mitt hår har blivit fett & jag har fått munsår också. Om en
stund blir det middag och sen blir det tidigt i säng. Vi ska starta imorgon senast 7.30.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25 augusti
(Johanna)
Godmorgon! Idag ska vi gå vidare till Kisuris. Vädret ser sådär ut. Det duggar och himlen är
jämngrå just nu kl 5.30. Pappa vaknade nu också. Jag tror jag blev lite nedkyld när vi gick hit
till Låddejokka från Kisuris för jag har lite ont i näsan och pannan & jag har fått ett munsår
också. Just nu sitter jag och dricker mitt morgonkaffe och tänker tillbaka på älgen jag såg när
jag satt ute och rökte tidigt i morse. Vilka mastodont horn den hade. Fick den på kort tror jag.
Nä nu ska vi tvätta av oss, äta frukost och städa sen börjar dagens vandring.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Dan)
Jag var ute och tittade på termometern och det var 6 grader men betydligt mindre vind än i
förrgår. Kl 16 efter 8 timmars vandring är vi framme i Kisuris. Vi gick den gamla vägen och var
uppe på toppen Nijerk 976 meter. En ganska tuff vandring på en äldre stig som inte underhålls
längre. Blött, blåsigt och ganska kallt. Men vi klarade det hela galant. Trötta är vi nu installerade
i stugan. Gasvärmaren är på och kl 18 är det renburgare på menyn, dock inte till Mcdonaldspris.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Johanna)
Vandringen mellan Låddejåkka och Kisuris var nog den största utmaningen på hela vandringen.
Vi tog den gamla leden som inte underhålls längre. Jag tänker skriva till länsstyrelsen att lägga
ut spångar vid sankmarkerna för det var mycket vatten att ta sig över. Stigen var dessutom svår
att hitta ibland. Men genom bra samarbete och koll på kartan och leta riktmärken långt fram så
fixade det sig. Vi har också bättrat på de befintliga rösena så att andra ska kunna hitta. Det var
många steniga partier och mycket hedmark att gå på idag. Vi passade också på att ta toppen
Nijerk. Ascoolt! Det har blåst mycket och det har varit tuff terräng men nu ligger vi i stugan i
varsinn varm och god säng och väntar på att klockan ska bli 18.00. Pappa har köpt varsinn
renburgare med glödkakebröd och varsin öl till middag! Fina duktiga pappa. Imorgon blir det att
vandra till Akka-stugan.
 
26 augusti
(Johanna)
Morgon kl 04.10 i Kisurisstugan. Jag sitter just nu & lyssnar till vattenpannans ljud på gasspisen
och tänker tillbaka på de senaste dagarna. Vilken grej detta har varit. Häftigt, tufft men skitroligt.
Jag är riktigt stolt över mig själv och pappa. Idag är det den sista långa vandringsdagen. Det
känns både skönt och vemodigt. Det är så sagolikt vackert & spännande med dessa
utmaningar & äventyr. Nu gick det förbi en ren utanför mitt fönster & jag ska gå på toa om en 
stund, jag kommer skita på mig om jag möter den på vägen. HAHAHA!!
Jag hittade ett renhorn igår som jag ska ta med hem. Jag har även en frökapsel, 2 bergs-
kristaller (äkta) & en fjäder med till min souverniburk. Jag var otroligt matt igår när vi kom hit.
Så renköttskebaben och ölen som pappa fixade visste precis vart den skulle lägga sig. Idag ska
benen gå till Akkastugan som är sista stugan innan hemnfärd. Vädret skulle bli bättre idag så
idag ska kameran få vara med igen. Batterierna är inte så bra nu men de håller så länge de
håller. Det ska vara lite lättare vandring idag också.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Dan)
Nu har vi fått frukost och jag mår bra men Johanna är lite febrig men hon har tagit medicin och
vandringen idag är lätt. Lite kallt nu på morgonen men det blir nog bättre uppåt dagen. Vi har
1,5 mil enkel vandring framför oss.
Jag har funderat lite över de här dagarna om hur vi skulle klara den här nära relationen men
det har gått väldigt bra. Vi har kompletterat varandra på ett bra sätt och även om jag visste det
sedan tidigare så är jag otroligt imponerad av Johanna och hennes organisationsförmåga. Ett
riktigt proffs är hon. Kort sagt en väldigt stolt pappa. Nu ska vi snart packa ihop och ge oss av
till Akka.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Johanna)
Idag har det varit vackra 1,5 mil. Sista vandringsdagen i strålande solsken vacker natur och
storslagna vattendrag. Forsen vi sist gick över innan stugan fick mig sentimental. När jag såg
lilla pappsen komma på bron över forsen då bara sköljde alla känslor, som samlats under resan
över mig. Vi har samarbetat fint under resans gång med mat, disk, hämta vatten, tömma slask
och städa. Vi har skrattat oss till tårar, haft allvarliga snack och ja fy fan vilken go resa pappa!!
Nu vet jag att ryggen pallar för det här.
Första båten går kl 07 och vi siktar på den. Båten är lite känslig för vind och vi vill vara säkra på
att komma över. För övrigt känns allt OK. Har inte ont någonstans i kroppen längre. Ja vad mer
kan jag säga? Fantastiskt, underbart, magiskt, roligt, kämpigt & utmanande äventyr även
lärorikt. Tack för denna resan pappa & det blir nog fler gånger!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Dan)
Vi fick en underbar sommarvandring den sista dagen. Strålande sol, inte ett moln på himlen
och varmt. Det blev kortbyxor för mig och Johanna gick i tshirt och byxorna uppkavlade. När vi
passerade den sista bron över Voujatädno så kramade vi om varandra mitt på bron. Det känns
otroligt fint att ha gjort det här tillsammans. Nu har jag gjort precis samma resa med båda mina
flickor. Det blev Låddejåkka extra med Johanna och Kårsavagge med Josse. Att på det här
sättet få umgås och lära känna sina barn som vuxna individer är något så otroligt fint att det
inte går att beskriva. Jag vet att jag är dålig på att säga det till dem men jag älskar dem väldigt
mycket och är otroligt stolt över dem.
Nu väntar en god natts sömn och sedan hemfärd.
 
 
 
 
 
27 augusti
(Dan)
Regn & blåst när vi vaknade kvart i 5. Vi sitter och hoppas på att båten ska gå. kl 6 går vi ner
till Änonjalme och chansar på att båten ska gå. Sen är vårt fjälläventyr slut. Men
förhoppningsvis får vi en härlig hemfärd med tåget också.
 
(Johanna)
Morgonen i Akka stugan var varm och go. När jag tittade ut vid 5 tiden såg det osäkert ut om
båten skulle kunna ta oss över Akkajaure till Ritsem. Vi chansade och tog oss ned till
väntstugan som ligger 2 km från Akkastugan. Vi var på plats där kl halv 7 & möttes av en
jättego och mysig tant som släppte in oss en stund innan hon skulle öppna. Hon serverade
frukost, glödkaka med ost och marmelad till kaffe eller chokladmjölk. Vi pratade mycket om
fjällen då och nu med henne och hon sa till oss att den blåsten som varit bara va lite nattvind
och att vi skulle få sol i Gällivare och det visade sig att hon skulle få rätt. Båten kom i tid till
bryggan och vi kramade om tanten och sa hejdå för denna gång. Hon hälsade oss hjärtligt
välkomna tillbaka. Väl på båten kom lite vemodskänsla för tiden har gått så fort & jag vill se
mycket mer. I skrivande stund sitter jag på Ritsems fjällstation där vi började vår vandring för
nio dagar sedan. Här väntar vi på bussen som ska ta oss till Gällivare och där hoppa på
nattåget till Stockholm. Jag har sparat rena kläder för detta tillfälle och köpt en duschcreme så
innan jag går och lägger mig på tåget ska jag duscha. Vi har köpt lite godis till buss och tåg
också. Än en gång:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tack Pappa för en fantastisk upplevelse & att jag har fått den här möjligheten att få
vara nära dig utan att någon annan stulit uppmärksamheten! Jag älskar dig jättemycket & detta
blev grädden på moset!
Puss och kram
Din dotter
Johanna